Den digitale klokken – en kort historie

De fleste moderne klokkemerker som Executive klokker, Skagen, Stuhrling og Timex har både digitale og analoge klokker for damer og menn i sin kolleksjon. Også de fleste av de tradisjonsrike sveitsiske urmerkene som Invicta, Iwc og Longines har noen digitale klokker.

Et unntak er det aller mest kjente sveitsiske luksusmerket Rolex som kun lager klokker med tradisjonelle urvisere. Det vil derimot ikke si at Rolex ikke har klokker med avanserte mekaniske funksjoner som datodisplay og dykkerfunksjoner. I motsetning til hva mange tror handler nemlig ikke digitale klokker så mye om tekniske funksjoner. Derimot handler det enkelt og greit om hvordan tiden vises. En digital klokke er med andre ord en klokke som viser tiden digitalt i et display. En analog klokke er en klokke som viser tiden ved hjelp av visere som roterer.

Hvem oppfant den digitale klokken?

Det aller første digitale armbåndsuret ble lansert på klokkemarkedet av det amerikanske selskapet Hamilton Watch Company i 1972. Det samme selskapet hadde allerede designet en digital klokke som ble brukt i Stanley Kubricks film «2001 – En romodyssé» som kom ut i 1968. Klokken som ble lansert var laget av 18 karat kull og kostet hele 2100 dollar. På tross av den høye prisen ble armbåndsuret en suksess, og det ble produsert flere digitale klokker for menn. Etter hvert ble også digitale dameklokker introdusert på markedet. Mot slutten av 1970-tallet falt prisen på digitale klokker, og det ble for alvor populært på 1980-tallet. De første digitale klokkene handlet ikke så mye om selve urverket og funksjoner. Det handlet først og fremst om å vise tiden på en moderne måte som passet inn i den nye og teknologiske tidsalderen.

Flere funksjoner

Senere har digitale klokker fått flere og flere avanserte funksjoner. Det ble lagt til alarmfunksjon og stoppeklokke, og etter hvert utviklet man klokker som kunne vise datoen. Japan tok raskt over den teknologiske utviklingen av digitalklokker, og sitter fortsatt i førersetet. Mange regner det japanske teknologimerket Casio som en av de beste produsentene av sportsklokker og digitale klokker med mange fancy funksjoner. I dag finnes det avanserte klokker som måler alt fra pulsen og hjerterytmen din til søvnsyklus og månefasen. Uansett om du kjøper en klokke fra Daniel Wellington, Michael Kors, Mockberg eller et annet klokkemerke finner du flere typer digitalklokker. Om du er ute etter en spesiell funksjon kan det lønne seg å søke etter klokker på nett som har akkurat den funksjonen, for deretter å sammenlikne priser.