Hvem lager det beste atomuret?

Når vi snakker om atomur snakker vi ikke om vanlige klokker for menn og klokker for damer som du kjøper hos Michael Kors, Mockberg, Skagen, Daniel Wellington, Stuhrling, Timex eller Executive klokker. Like lite sannsynlig er det at du finner atomur hos de tradisjonelle sveitsiske merkene Invicta, Iwc, Longines og Rolex. Atomur regnes som de mest nøyaktige klokkene i verden, og holder styr på den offisielle tiden. Mens vanlige ur blir drevet av batteri eller solceller bruker atomur et atoms resonansfrekvens som oscillator.

Med andre ord er et atoms uforanderlige svingningshastighet grunnlaget for tidsmålingen. Verdens første atomur sto ferdig i 1955 i USA og brukte et cesium-atom til målingen. Atomet svinger 9 192 631 770 ganger på et sekund, som fortsatt er definisjonen på et sekunds lengde.

Hvem lager det beste atomuret?

Et atomur er altså ikke en vanlig dameklokke eller herreklokke du kjøper hos urmakeren eller i butikken som selger klokker på nett. Det du derimot kan kjøpe er en radiostyrt klokke, blant annet fra Seiko eller Casio. En radiostyrt klokke viser alltid korrekt tid. Tiden fra atomurene overføres daglig via radiotårn i Tyskland, Storbritannia, USA, Japan eller Kina. Klokken trenger ikke stilles eller trekkes opp. Det eneste problemet kan være at radioklokken ikke mottar signalet om du er langt unna tårnet. Den vil da fortsatt fungere, men mottar ikke den daglige tidsoppdateringen.