Hvorfor er store klokker populære?

Når man snakker om store klokker bruker man ofte den engelske betegnelsen «oversized». Det finnes ingen bestemt regel for hvor stor en klokke må være for å kalles oversized, men det er vanlig å regne med en radius på 44 mm, 48 mm eller større. Men noen ganger kaller man også mindre klokker for store eller oversized. Disse klokkene kjennetegnes av at de har et kraftig og tykt design, for eksempel med store og synlige urskiver og rammer. I 1990-årene var det vanlig at herreklokker målte mellom 37 mm og 39 mm.

I årene som fulgte klatret størrelsen jevnt og trutt oppover 40-tallet, og etter årtusenskiftet ble det vanlig med 45-48 mm. Store klokker for menn er fortsatt veldig populært, og etter hvert har mange motebevisste kvinner også fått øynene opp for store dameklokker. Enten du liker Stuhrling, Timex, Executive klokker eller Rolex er det stor sannsynlighet for at du finner store klokker i kolleksjonen deres.

Hvorfor er store klokker populære?

Det finnes flere grunner til at store klokker for damer og menn har blitt populære. For menn handler det ofte om maskulinitet. Maskulinitet har blitt enda viktigere etter at unisex-trenden ble populær, og dameklokker og herreklokker ble likere i farger og design. En oversized klokke med sort farge, kraftig lærrem og synlige tekniske funksjoner viser en tydelig maskulin stil. Mange forbinder store klokker med en mer moderne og tidsriktig stil.

De tradisjonelle vintageklokkene var ofte smale, og fungerte først og fremst som et hjelpemiddel for å sjekke tiden. Store klokker er også mer synlige på armen. Har du investert i en ordentlig luksusklokke fra et av de sveitsiske luksusmerkene Rolex, Invicta, Iwc eller Longines vil du gjerne at klokken skal bli lagt merke til. Og en moteklokke fra Skagen, Michael Kors, Daniel Wellington eller Mockberg kan være den siste viktige detaljen som binder sammen antrekket ditt.

Fordeler for klokkemerket

En stor og synlig klokke har også fordeler for klokkemerket og klokkeprodusenten. En periode ble klokker sett på som et litt gammeldags tilbehør, eller en nyttig sak for å holde styr på tiden. Men etter hvert som mobiltelefonen overtok den funksjonen, ble klokker relansert som mote.

Ettersom designen utviklet seg og tilpasset seg den moderne stilen ble klokker igjen sett på som en viktig del av antrekket. Og en stor og synlig klokke gjør at man lettere legger merke til den, og kanskje også spør hvor bæreren har kjøpt den. Større klokker betyr også mer plass for å installere avanserte tekniske funksjoner. Dagens smartklokker er nesten på høyde med mobiltelefoner og datamaskiner når det gjelder hva de kan måle og registrere for deg. For eksempel har japanske Casio etablert seg som en av de markedsledende klokkemerkene når det gjelder avanserte sportsklokker med tekniske funksjoner. Store klokker gjør slike klokker enklere å lage, og de blir lagt merke til.

Må klokken passe til størrelsen på armen?

Noen mener at store klokker passer best på store menn med kraftige armer og håndledd. Denne oppfattelsen var spesielt dominerende på 1990-tallet da flere kjendiser trykket trenden til sitt bryst. Noen kjente bærere av store klokker er Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone som ikke er av de mest puslete. Men en liten hånd med en stor klokke skaper en kontrast, og fremhever klokken enda mer. Så det er opp til deg, din personlige stil og hva du vil si med klokken din. Det kan likevel være lurt å prøve klokken på armen, eller en klokke i samme størrelse hvis du kjøper klokker på nett. Sjekk at den sitter ordentlig rundt håndleddet før du går for en stor og stilig klokke.