Hvordan rengjøre sølvklokker hjemme

Klokker er virkelig på moten igjen, og det blir vanligere å legge litt penger i kjøpet. En klokke skal tross alt være med deg i mange år, ofte både til hverdags og fest. Tar du deg tid til en grundig rengjøring av klokken din med jevne mellomrom varer den mye lengre. Enten det er snakk om en digital klokke fra Casio eller en moteklokke fra Invicta, Iwc, Longines, Stuhrling eller Timex kan den holde seg fin i mange år med riktig rens og vedlikehold. Kanskje den til og med kan gå i arv til neste generasjon?

En klokke sitter som regel på armen hele dagen. Det betyr at den samler opp mye skitt og smuss som såperester, svette, støv og døde hudceller. Det er ikke alltid man tenker over at klokken er skitten hvis det ikke er synlige flekker. Men den vil se litt blass og matt ut når den ikke er rengjort på en stund. Spesielt klokker som er laget av metaller som gull eller sølv trenger jevnlig vedlikehold. Klokken er dessuten en viktig del av antrekket ditt. Har du tatt på deg gallakjolen eller den mørke dressen blir det feil med en matt og småskitten Executive Klokke, Rolex eller Daniel Wellington på armen.

Hvordan rengjøre sølvklokker hjemme enkelt

For å holde sølvklokken din skinnende ren trenger du faktisk ikke mer enn en bolle med varmt såpevann, et pusseskinn og en myk børste. Et pusseskinn som egner seg til å rengjøre sølvklokker hjemme følger som regel med i esken når du kjøper dameklokker eller klokker til menn i god kvalitet, for eksempel fra Michael Kors, Mockberg og Skagen. Hvis du ikke har et pusseskinn kan du kjøpe det i smykkebutikker, eller bestille det fra butikker hvor de selger klokker på nett.

Start med å vaske lenken på klokken som stort sett er den mest skitne delen. Bruk hjørnet på vaskekluten og børsten for å komme til på vanskelige steder, som mellom urskiven og lenken eller mellom leddene på lenken. Deretter tørker du over urskiven til den er skinnende blank. Vask spesielt godt på baksiden av klokken hvor det samler seg mye svette og døde hudceller. Bruk en mild såpe og avslutt med rent vann. Alternativt kan du bruke et rensemiddel som egner seg for sølv. Tørk godt av klokken, spesielt på baksiden der hvor den trykker inn mot hånden. Og vips, så har du en skinnende ren klokke!

Sjekk dette før du rengjør sølvklokken

Selv om det er enkelt å rengjøre sølvklokker hjemme er det noen ting du bør være obs på. Spesielt hvis du har en dyr klokke fra for eksempel Rolex eller andre luksusmerker er det lurt å rense den hos profesjonelle for sikkerhets skyld. Har du kjøpt en kostbar klokke for damer eller herrer hos en urmaker eller annen profesjonell forhandler kan det hende de renser klokken for deg gratis. Undersøk det før du starter selv ved å ta en telefon til forhandleren eller sjekke om det står noe på servicegarantien eller annen skriftlig informasjon som fulgte med når du kjøpte klokken.

Du må også være helt sikker på at klokken din er vanntett før du utsetter den for såpe og vann. Hvis den ikke er vanntett bør du levere den inn til service hos urmakeren. Er du usikker på hva slags materialer klokken din er laget av bør du ikke bruke smykkerens og andre kjemiske midler. Vær helt sikker på at slike midler egner seg for sølvklokken din så den ikke blir ødelagt. Uansett hvor mye klokken din er verdt kan det være lurt å få den renset hos profesjonelle en gang i blant. De har nemlig redskaper til å skru klokken ordentlig fra hverandre å foreta en dyp og grundig rens.