Les alt du ikke visste om digitale armbåndsur

Digitale armbåndsur er, som de fleste vet, klokker som viser tiden med tall i stedet for visere. De viser altså tiden digitalt i stedet for analogt. Denne typen klokke ble først populær på 70-tallet, da teknologiske fremskritt gjorde at man kunne begynne å produsere ur med digital tidsvisning. Populariteten skjøt fart, og med sci-fi-kulturens inntog ble det enda kulere å vise frem en futuristisk klokke på håndleddet. Ryktene sier til og med at det var sci-fi-klassikeren 2001: En romodyssé som inspirerte det aller første digitale armbåndsuret. Og hvem husker ikke Casio-klokkene fra 80-tallet? Det var noe av det kuleste man kunne eie den gang!

Det er ikke særlig rart at den nye klokketypen ble så stor. Frem til det første digitale uret så dagens lys, hadde man ikke noe alternativ til den klassiske urskiven med de to gode, gamle viserne. Digitalklokken ble nærmest et symbol på starten på den såkalte digitale tidsalder. Velkjente produsenter som Casio, Timex, Longines og Seiko kastet seg på trenden, og særlig for Casio og Timex ble dette en virkelig storhetstid der merkenavnene nærmest ble synonyme med armbåndsur med digital tidsvisning.

Hvordan fungerer digitale armbåndsur?

Så hvordan fungerer egentlig en digital klokke? For å gå mer inn på det tekniske, benytter digitale herre- og dameklokker seg av enten strøm og elektroniske signaler for å vise tid, eller så fungerer den på samme måte som en vanlig mekanisk klokke. Det kommer kanskje overraskende på mange at det kun er visningen av tidspunkt som avgjør om en klokke kalles digital eller ikke, og ikke måten den måler tid på. I den elektroniske varianten er det repeterende elektroniske signaler kalt pendling som tar tiden. Klokkeslettet vises på den lille skjermen ved hjelp av enten LED- eller LCD-teknologi. Ikke rart at folk ble imponert på 70- og 80-tallet – dette er tross alt teknologi vi fortsatt benytter oss av den dag i dag.

Etter hvert som teknologien generelt utviklet seg, ble også de digitale klokkene mer avanserte. Utover 80- og 90-tallet så man alt fra Casio-ur med innebygd kalkulator (hvem kan glemme klassikeren med det lille displayet og den digre platen med knøttsmå taster), til den nesten revolusjonerende Timex-klokka som kunne laste ned og oppbevare informasjon fra datamaskiner. De var kanskje ikke superpraktiske i bruk, med sine bittesmå knapper og displayer og svært begrensede funksjoner, men det var tross alt potensialet som telte. Det er ikke vanskelig å se hvor smartklokkeprodusentene har hentet inspirasjonen sin fra!

Digitale klokker på nett i dag

Som nevnt hadde digitale ur sin storhetstid på 70-, 80- og 90-tallet. I dag har smartklokkenes fremrykk tatt over mye av digitalklokkenes plass. De har tross alt ganske mange flere funksjoner å skilte med, og brukervennligheten er noen hakk bedre. Men man skal ikke undervurdere retroverdien av de pussige små håndleddkalkulatorene. De har faktisk fått en slags renessanse i visse miljøer, og de går godt til trender som normcore og ikke minst den 90-tallsinspirerte street-stilen. Du kan finne både brukte modeller og nye klokker med retrolook på nettet hvis du vil prøve deg. Longines har for eksempel noen enkle og strømlinjeformede modeller for den som er litt mer diskret i stilen, eller så kan du gå all in med et ekte retrour fra Timex, Casio eller Seiko. Og tenk på en ting: Hadde smartklokkene i det hele tatt eksistert i dag hvis det ikke hadde vært for de digitale armbåndsurene?